Ik word vrachtwagen chauffeur.nl

Vraag maar raak!

De meest gestelde vragen hebben we voor je op een rijtje gezet. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Waarom zijn er momenteel geen evenementen meer gepland?

In verband met de corona maatregelen zien we dat er (tijdelijk) minder behoefte is bij bedrijven om nieuwe chauffeurs op te leiden. Er is voor veel bedrijven werk weggevallen en/of een onzekere periode aangebroken. Het organiseren van evenementen voor aankomende chauffeurs is daarom de komende maanden op pauze gezet.

Kan ik nog wel in aanmerking komen voor een opleiding tot chauffeur?

Ja, dit is mogelijk. Mocht jij een werkgever vinden die op dit moment wel openstaat voor opleiden, dan kun je door de werkgever bij ons aangemeld worden. De subsidie bestaat namelijk nog steeds, alleen de evenementen hieromheen zijn tijdelijk op pauze gezet.

Ik ben werkloos geraakt in verband met de coronacrisis en denk na over een carrièreswitch, is dit traject geschikt voor mij?

Wat leuk dat je nadenkt over het vak van vrachtwagenchauffeur. Hier vind je meer informatie over de verschillende deelmarkten om je verder in het vak te verdiepen.

Denk je dat dit écht het vak is voor jou, dan ben je van harte welkom in de sector. Hou er wel rekening mee dat je, op het moment van lezen, eerst zelf een werkgever moet zoeken en dan nog moet gaan lessen om chauffeur te worden. Het is dus geen snelle oplossing voor werkloosheid.

Wanneer verwachten jullie weer evenementen te gaan organiseren?

Vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus worden er tijdelijk geen nieuwe informatieavonden georganiseerd. Wij verwachten het zij-instroomprogramma over enkele maanden weer te kunnen starten. Wil je bericht van ons ontvangen als het zij-instroomprogramma weer start? Klik dan hier.

Daarnaast blijven we goed luisteren naar de behoeftes van de bedrijven. Zodra we horen dat er weer vraag is naar aankomend chauffeurs, gaan wij weer voor jou én de bedrijven aan de slag met evenementen!

Waar moet ik aan voldoen als ik me wil aanmelden voor het project ikwordvrachtwagenchauffeur.nl?

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om mee te kunnen doen en om in aanmerking te komen voor subsidie en een baangarantie. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Klik hier om de voorwaarden te lezen.

 

Maakt het uit voor welk event ik me aanmeld?

Wij houden rekening met een gemiddelde reisafstand van 30 km vanaf jouw woonadres naar het event. Woon je verder weg? Houd deze site dan goed in de gaten, er worden steeds nieuwe events ingepland. Staat er geen event bij jou in de buurt? Neem dan telefonisch contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt ons bereiken via 088-2596106.

Vanaf welke leeftijd kan ik meedoen met het zij-instroomtraject?

Er geldt geen leeftijdsgrens voor zij-instromers. Als je voldoet aan de eisen kun je je aanmelden voor een voorlichtingsbijeenkomst.

Vaak blijkt dat zij-instromers aan alle eisen voldoen als ze 25 jaar of ouder zijn. Deze groep komt ook vaker door de selectiegesprekken en de testen. Dit is uiteraard ook sterk afhankelijk van de kennis, vaardigheden en werkhouding.

Wat gebeurt er nadat ik me heb aangemeld?

Als uit jouw gegevens blijkt dat jij het in je hebt om chauffeur te worden, nodigen we je uit voor een informatieavond. Daar krijg je alles te horen over het vak van vrachtwagenchauffeur. Bereid je goed voor want je voert ook een echt selectiegesprek met één van onze adviseurs. Zo kun je bijvoorbeeld de beroepenfilmpjes op ons YouTube kanaal checken.

Wat gebeurt er na een event?

Tijdens de bijeenkomst is het eerste selectiegesprek al gevoerd. Is dit gesprek positief verlopen? Dan nodigen we je uit voor de testdag. Op de testdag worden verschillende testen gedaan. De testen duren bij elkaar ongeveer 5 uur (1 dagdeel). Het gaat om de volgende testen:

  • Capaciteitentest. Hiermee testen we online de competenties en talenten.
  • Competentietest. Hiermee testen we de competenties en talenten.
  • Nederlandse taaltest. Hiermee testen we online de kennis van begrijpend lezen. De test gaat om het begrijpen van de theorie van de opleiding en de examens.
  • Reactievermogentest. Hiermee testen we online de reactiesnelheid onder druk.
  • Rijcapaciteitentest. Hiermee testen we de rijvaardigheid. Samen met een instructeur wordt er ongeveer een uur proef gereden in een vrachtwagen.

 

Moet ik me voorbereiden op de testdag?

In de uitnodiging voor de testdag staat een link naar een oefentest. Hier kun je alvast oefenen met een aantal testen.

Tips om de stress voor de testdag wat te verlagen:

– Zorg dat je goed uitgerust bent.
– Zorg dat je op tijd komt.
– Neem wat te eten mee.

Waar moet ik zijn voor de testdag?

De testen worden op de locatie van een verkeersschool afgenomen. Het adres staat in de uitnodiging die je van ons ontvangt.

Als we je uitnodigen voor een testdag verwachten we dat je die dag beschikbaar bent. Ben je verhinderd? Geef dit aan ons door. Mocht je onverhoopt niet kunnen en je hebt dat niet gemeld, dan wordt je niet opnieuw uitgenodigd en stopt het zij-instroomproject.

Wat gebeurt er na de testdag?

Als je de testdag met een goed resultaat hebt doorlopen, is het tijd voor het echte werk. Op zoek naar een baan als vrachtwagenchauffeur! Misschien heb je zelf een bedrijf op het oog waar je zou willen werken. Of je kijkt in onze vacaturebank naar banen bij jou in de buurt. Wij kunnen je helpen met het maken van een cv of met sollicitatietips. Maar….. het solliciteren (en jezelf verkopen) moet je zelf doen! Heb je jouw droombaan gevonden? Dan kan het contract getekend worden en kun je aan de opleiding beginnen.

Hoe vind ik een baan?

Je gaat eerst zelf op zoek naar een nieuwe werkgever in de transportsector. Ons Mobiliteitscentrum kan je hierbij helpen.

Slaag je voor de testdag? Dan schrijven we je in als werkzoekende bij ons Mobiliteitscentrum. Als je wilt, helpen we je met het maken van een cv en geven we je sollicitatietips. We gaan samen met jou op zoek naar een nieuwe werkgever.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt bij de meeste mensen ongeveer 5 tot 6 maanden. Het kan langer duren als je herexamens moet doen of meteen rijbewijs CE (aanhangwagen) gaat halen. Als je veel tijd steekt in het leren, dan kun je sneller klaar zijn. Het is ook afhankelijk van de planning van de opleider. Dit kan ook effect hebben op de duur van de opleiding.

Kan ik tijdens de opleiding voor een uitzendbureau werken?

Ja, dat kan. Je kunt je aanmelden bij een uitzendbureau. Dan werkt je bijvoorbeeld als magazijnmedewerker of bijrijder. Zo doe je alvast ervaring op met het werken in transport en logistiek. Vergeet niet dat je af en toe opleidingen moet volgen. Als je werkt, zal je hiervoor vrij moeten nemen.

Wanneer kan ik als chauffeur in dienst komen bij een transportbedrijf?

Dit hangt af van de wensen van je nieuwe werkgever. Bij sommige bedrijven is rijbewijs C voldoende. Maar andere bedrijven is het rijbewijs CE nodig. Dan moet je eerst een extra opleiding volgen om rijbewijs E te halen.

Als een werkgever je in dienst neemt, wordt er een baangarantieformulier ingevuld. Hierin staat welke opleidingen je gaat volgen. Je werkgever zal je vragen om dit formulier voor akkoord te ondertekenen.

Gaat het contract al in tijdens de opleiding?

Nee. Het contract gaat pas in wanneer je rijbewijs C en/of CE hebt behaald. Je krijgt nl. een contract voor de functie van Chauffeur Wegvervoer. Dat ben je pas als je je rijbewijs hebt behaald.

Je werkgever kan je tijdens de opleiding een andere functie aanbieden. Bijvoorbeeld in het magazijn. Dan leer je het bedrijf alvast kennen.
Het contract voor de functie van Chauffeur Wegvervoer moet ingaan binnen een maand na het afronden van de opleiding.

Wat ga ik verdienen als vrachtwagenchauffeur?

Het salaris hangt af van de werkzaamheden. De werkzaamheden bepalen in welke schaal de kandidaat wordt ingedeeld volgens de cao Beroepsgoederenvervoer. Daarnaast telt het aantal jaren ervaring. De meeste beginnende chauffeurs vallen in loonschaal C (bakwagen) en D (trekker-oplegger). Meer informatie over salarisschalen (pag. 26).

De salarisindicatie is vanaf € 1.943,77  bruto per maand (40 uur per week).

Hoe wordt de medische keuring geregeld?

Tijdens de opleiding wordt je medisch gekeurd. Je krijgt hierover een bericht van de opleider. De keuring wordt gedaan door een ARBO-arts.

Als je lichamelijke klachten hebt, dan kan dit gevolgen hebben voor de opleiding. Daarom is het goed om hier rekening mee te houden. Bespreek eventuele klachten tijdens het selectiegesprek na de voorlichtingsbijeenkomst. Dan kan het advies zijn om de medische keuring in te plannen voordat je aan de opleiding begint.

Wat kost een medische keuring?

De medische keuring kost tussen de € 100 en € 150. Deze kosten zijn voor jouw rekening.

Wie betaalt de Verklaring Goed Gedrag (ook wel VOG genoemd)?

In eerste instantie betaal je de kosten voor de VOG zelf. In overleg kunnen de kosten door de werkgever betaald worden. Een VOG is bij de voorlichtingsavonden en testen nog niet nodig. De VOG is voor je nieuwe werkgever.

Ik heb een baan. Kan ik me dan ook aanmelden?

Ja dat kan. Als je aan alle eisen voldoet, kun je je aanmelden. Daarna volgt de selectieprocedure. Als je daar doorheen komt ga je op zoek naar een geschikte werkgever. Ons Mobiliteitscentrum kan je helpen met het zoeken naar een nieuwe baan.

Houd er wel rekening mee dat je vrije dagen moet inplannen om je opleiding te kunnen volgen. Zodra je klaar bent met je opleiding kun je je baan opzeggen en starten bij je nieuwe werkgever. Check wel of je nieuwe werkgever aangesloten is bij SOOB, het opleidingsfonds voor de sector transport en logistiek.

Ik heb een WW-uitkering. Kan ik me dan ook aanmelden?

Ja dat kan. Je kunt dan brug-WW aanvragen. Dit is een regeling speciaal voor iedereen die werkloos is en nieuw werk heeft gevonden waarvoor een opleiding nodig is. Om gebruik te kunnen maken van deze regeling heb je wel toestemming nodig van het UWV en het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Meer informatie over brug-WW.

Ik heb geen Nederlands maar een ander (Europees) rijbewijs. Kan ik me dan aanmelden?

Je hebt een Nederlands rijbewijs nodig om mee te kunnen doen. Met een ander rijbewijs kun je helaas niet meedoen. Naast het rijbewijs heb je ook minimaal twee jaar rijervaring, een BSN-nummer en een woonadres in Nederland nodig.

Mag je aan het zij-instroomtraject meedoen als je bent geweigerd voor een werken-leren traject (BBL)?

Een afwijzing voor het BBL-traject betekent niet dat je niet geschikt bent voor het zij-instroomtraject. Aanmelden mag dus gewoon.

Wat is het verschil tussen een werken-leren traject (BBL) en het zij-instroomtraject?

Bij een BBL-opleiding Chauffeur Goederenvervoer word je opgeleid tot vrachtwagenchauffeur én haal je tegelijk je MBO-diploma. Je krijgt dan veel meer vakken, dan alleen de rijopleidingen. Tijdens de opleiding ga je één dag in de week naar school voor je theorie-opleiding en werk je 4 dagen in de week bij een leerbedrijf, waar ze je de kneepjes van het vak in de praktijk bijbrengen. In die 2 jaar volg je ook je rijopleiding, meestal zodra je de geschikte leeftijd hebt behaald. De gehele opleiding duurt ongeveer 2 jaar. De BBL-opleiding wordt overwegend door jongeren gevolgd.

In het zij-instroomtraject volg je alleen een opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Dit duurt 5 á 6 maanden. Daarmee heb je je basiskwalificatie op zak en ga je aan de slag bij een transportbedrijf met een baangarantie voor minimaal een jaar.

Volg je een BBL-opleiding? Dan kun je niet aan het zij-instroomtraject deelnemen.

Bouw ik ook pensioen op als zij-instromer?

Ja. Als je gaat werken in de sector transport en logistiek, valt je onder het Pensioenfonds Vervoer.

Ik kan de opleiding door omstandigheden niet afmaken. Wie betaalt dan de gemaakte kosten?

Als alle partijen aan hun verplichtingen voldaan hebben, wordt de subsidie niet teruggevorderd. De beoordeling van deze situatie ligt bij SOOB, het opleidingsfonds voor de sector.

Kan ik ook deeltijd werken?

Als je graag in deeltijd wilt werken, dan is dit bij veel werkgevers mogelijk. Als je minimaal 24 uur kunt werken dan kunnen ze een baangarantie aanbieden van twee jaar.

Op de hoogte blijven?

Vanwege de recente ontwikkelingen rond het coronavirus worden er tijdelijk geen nieuwe informatieavonden georganiseerd. Wij verwachten het zij-instroomprogramma over enkele maanden weer te kunnen starten.


Wil je bericht van ons ontvangen als het zij-instroomprogramma weer start? Klik dan op onderstaande button.

Hou mij op de hoogte